Правителството в Киев твърди, че полицаите не стоят зад смъртта на протестиращите и започва разследване

За първи път от началото на протестите в Киев се стигна до жертви. Двама протестиращи бяха убити с огнестрелно оръжие. Според опозицията, жертвите са пет.  


Европейският съюз обяви, че ескалацията на конфликта буди тревога и се обмислят санкции срещу Украйна. Правителството в Киев твърди, че полицаите не стоят зад смъртта на протестиращите и започва разследване за предумишлени убийства.


Първите жертви на протеста са двама млади мъже. Те бяха простреляни рано тази суртин и починаха от раните си. Единият беше идентифициран като Серхий Нихоян, активен участник в протестите.


„Обстоятелствата около смъртта на протестиращите не са ясни. Полицията твърди, че техните части на улицата нямат огнестрелно оръжие. Има опасност смъртните случаи да радикализират протеста. Сблъсъците от последните 3 дни включваха сравнително малка част от протестиращите на площада в Киев. Съобщава се за големи групи противници на правителството, които идват в Киев от Западна Украйна. Правителството също струпва полиция в столицата. Всички учреждения в близост до сблъсъците бяха затворени. Магазините и кафенетата не работят. Гражданите и гостите на Киев бяха приканени да не ходят в центъра на града. В търсене на начин напрежението да бъде свалено, президентът Виктор Янукович се срещна с тримата лидери на опозицията. Разговорите продължиха 3 часа. Засега няма новини за решения, но се очаква втори кръг преговори. В Брюксел, председателят на Европейската комисия заяви, че са възможни санкции за Украйна”, обяви д-р Игор Петрович, дежурен в полевата болница на протеста.


Следим отблизо събитията. Преценяваме евентуални действия от стрна на Европейския съюз и последствията за двустранните ни отношения с Украйна”, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. 


Падането на нощта завари полицията и протестиращите на същите позиции, на които стояха цял ден. Булевардът, водещ от централния площад към сградата на Министерски съвет е преграден от барикада, която гори вече часове наред.