Съобщението идва от опозиционния лидер Виталий Кличко

Правителството на Украйна може да подаде оставка. Това съобщи опозиционният лидер Виталий Кличко, след 3-часови преговори с Президента Виктор Янукович.


А нестихващите протести по улиците на Киев за пръв път взеха човешки жертви. Броят на фаталните случаи не е ясен. Опозиционни групи твърдят, че има петима убити и поне 300 ранени.


Официалните власти съобщават за две жертви, млади мъже, които бяха застреляни рано сутринта. За пръв път президентът Янукович се срещна с тримата лидери на опозицията. След срещата нямаше изявления, но на площада Виталий Кличко съобщи, какво е било обсъждано.

 

Според Кличко Янукович не изключва оставка на правителството, но искал да съгласува подобен ход със своята Партия на регионите. Президентът бил склонен и законите ограничаващи протестите да бъде отменен. Опозиционерите призовали Янукович да подкрепи предсрочни избори, но не получили конкретен отговор.


Според оценка на медии около 10 000 протестиращи продължават да блокират една от централните улици в Киев. През целия ден булевардът, водещ от централния площад към парламента и Министерски съвет остана преграден от горяща барикада. Няколко опита на полицията да разбие блокадата не се увенчаха с успех.


А ето и позицията на българското външно министерство за последните събития в Украйна: „Очакваме пълно и обективно разследване и наказание за виновните за смъртта на демонстрантите в Киев”.


От своя страна президентът Росен Плевнелиев отложи планирано за месец май посещение в Украйна, заради „нарушенията на човешките права и политическата нестабилност в страната”.