В противен случай протестиращите се готвят за пълна атака

Продължават ожесточените сблъсъци между полиция и протестиращи в Украйна в часовете след новината за първите жертви от началото на масовото гражданско недоволство. Демонстрантите укрепват позициите си на площад „Независимост”, като опитите на полицията да пробие блокадата остават безуспешни. 

 

Лидерите на опозицията обявиха, че днес е последният срок, който дават на президента Янукович за свикване на предсрочни избори. В противен случай протестиращите се готвят за пълна атака. 

 

След като за първи път преговаряха лично с държавния глава, водачите на протеста изявиха готовност за намиране на изход от кризата без повече кръвопролития. Те обаче бяха категорични, че това не може да стане, ако още днес правителството не подаде оставка. 

 

Украинската власт в лицето на премиера Азаров, изрази желание за конструктивен диалог с опозицията с цел прекратяване на сблъсъците в Киев, но категорично отказва да приема ултиматуми. Премиерът, който е на Световния икономически форум в Давос подчерта, че опозиционните лидери са също толкова отговорни за кръвопролитията, колкото и органите на реда.