„Газпром” е критикуван за проектите си в Арктика, докато „Геп” заради политиката си в Берн

Руският газов гигант „Газпром” и американската текстилна компания „Геп” бяха „отличени” с „Награда на срама” 2014.

 

С „отличието” се закачат компании, обвинени, че са се проявили като "особено безразлични към човешките права и околната среда". Наградата се присъжда всяка година по време на Световния икономически форум в Давос.

 

„Газпром” е широко критикуван за проектите си в Арктика, докато „Геп” си навлече гнева на обществото заради политиката си в Бангладеш.

 

Наградата на журито, съставено от представители на „Грийнпийс” и „Декларацията от Берн”, беше присъдена на „Геп” заради това, че отказа да подпише споразумение за противопожарната и аварийната безопасност на сградите в Бангладеш.

 

Компанията не се съгласи дори и след рухването на сграда в околностите на Дака през април миналата година. При инцидента загинаха над 1100 души.

 

Двете организации обвиняват американската марка, че блокира важните реформи за подобряването на условията на труд в страната.

 

Наградата на публиката беше присъдена на „Газпром” след гласуване в интернет, в което участвали над 250 000 души.

 

"Газпром” е първата компания, която сондира за петрол под ледените води на Арктика въпреки катастрофалната равносметка в областта на сигурността", коментира Куми Наидоо, изпълнителен директор на „Грийнпийс интернешънъл”.