Почти цяла Северозападна България е отцепена след снежната стихия

Студът взе първите си жертви у нас. 72-годишен мъж беше открит тази сутрин затрупан от снега в шуменско село. Още двама починаха от премръзване в болниците в Силистра и в Дупница.

 

За изминалото денонощие преспи и поледици сковаха Североизточна България. Почти целият регион беше отцепен. Бяха затворени пътища и пристанищаКритично положение беше обявено в Силистренско, където преспите достигнаха над метър.

 

Пътищата в областта са проходми при зимни условия. За известно време беше затворен пътят за Добрич през Аксаково, но вече е отворен. Има ограничение за автомобили над 10 тона по пътя Варна-Бургас. Основните пътни артерии в морската ни столица са почистени, градският транспорт се движи нормално.

 

От ранни зори пред жп гарата в Бургас стояха хора с куфари и чанти, които едва там разбрали, че влакове днес не се движат. В същото време на „Дунав мост” се образуваха километрични опашки от чакащи и изнервени шофьори да преминат границата със северната ни съседка. Инциденти с аварирали тежкотоварни автомобили  допълнително усложни ситуацията.  Движението вече е нормализирано.

 

72-годишен мъж почина от премръзване в Шуменското село Ружица. Той изчезнал от дома си снощи, а близките му открили тялото едва сутринта. Тежката зима остави затворени 28 училища в областта. Децата не влязоха в класните стаи заради огромни преспи, които бяха блокирали пътищата. Улиците навсякъде остават проходими при зимни условия, обстановката продължава да е тежка. Прекъснатото електричество беше възстановено във всички 19 села, които осъмнаха без ток. Вече няма откъснати населени места и късно следобед навсякъде бяха доставени хляб и стоки от първа необходимост.

 

В Монтана пък огромна ледена висулка като по чудо не уби жена. Висулката паднала от пет-етажна сграда и пробила покрива на колата на жената, докато тя била вътре.

 

Още четирима души бяха на косъм от смъртта, след като колата им падна в река Благоевградска Бистрица. Инцидентът станал снощи на пътя за курорта Бодрост. На заснежен и заледен път 25-годишната шофьорка не могла да овладее колата си и заедно с тримата си спътници полетяла в дерето от 10 метра височина. За щастие пътниците не са пострадали сериозно, а младата жена е настанена за лечение в „Пирогов”.

 

Инцидент имаше и в Банско, където лавина помете двама сноубордисти от Гърция. Инцидентът станал днес следобед, когато мъжете карали сноуборд извън пистите. Само за ден, това е пореден случай на рисково каране на ски и сноуборд над Банско, алармират спасителите.

 

Снегът в Силистренско продължава да създава проблеми за живеещите там. Пътищата в района вече са проходими, но шофьорите трябва да бъдат внимателни. 

 

Температурите в Северозападна България падат до минус 15 градусаЗа утре е обявен жълт код в някои части на страната заради очаквани силни ветрове. След като днес валежите временно спряха и дори слънцето на много места се показа, утре бързо ще се заоблачи. Следобед в южните райони ще започнат превалявания предимно от сняг, които през нощта ще обхванат почти цялата страна. В сряда ще продължи да вали по-интензивно в Източна България. В тези райони ще духат и силни северни ветрове и ще има условия за преспи и навявания. Пътната обстановка отново ще бъде усложнена. До края на седмицата ще остане студено, особено в Северна България, където сутрин температурите ще падат до -15 градуса, а през деня трудно ще превишават нулата. Опасността от измръзвания е голяма.

 

Всичко за критичната зимна обстановка у нас гледайте във видеоматериалите!