БСП запазва твърдия си електорат, но периферията е разколебана, категорични са експертите

„През годините „Алфа Рисърч” доказа, че работи изключително прецизно и точно. Голяма част от политиците, които обвиняваха агенцията в пристрастност, вече не са в активния политически живот. Истеричната реакция и обвиненията след последните резултати имат едно единствено основание – че всички вярват, че агенцията казва истината. Това е ужас от истината”. Това каза в студиото на „Здравей, България” социологът от „Алфа Рисърч” Боряна Димитрова. Тя коментира нападките към агенцията за манипулиране на резултатите от изследването, според което АБВ вече е трета политическа сила в страната. 

 

Не бих рискувала и с една десета от процента, ако не бях сигурна в резултатите. Това изследване е много по-проверявано от всички останали, за да сме сигурни, че е точно. То е проведено между 18 и 22 януари”, категорична е тя.

 

„Колегите със сигурност са получили коректно резултатите от изследването. Не оспорвам истинността на данните. Може да има повече от една интерпретация, ние нямаме претенциите да представяме абсолютна истина. Това са обективно регистрирани максимални резултати”, добави социологът Кънчо Стойчев.

 

Всяка коректна социология следи тенденции. Това, което сме отбелязали, е стартова точка. Това е „електорален трус” – може да има и ново пренареждане. Социолозите не мерят просто проценти, а какво всъщност стои зад тях. Много щях да съм разтревожена и нямаше да позволя да бъдат публикувани данните, ако имах съмнения в истинността. Едва 3% са от бивши симпатизанти на БСП, останалите са от други места или такива, които не гласуват. БСП запазва твърдия си електорат – най-възрастните хора. Периферията обаче е разколебана. Тя се ориентира на този етап поне към АБВ”, допълни Димитрова.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.