Конституционният съд прие единодушно решение по искането на депутати от ДПС и КБ

С единодушие членовете на Конституционния съд обявиха за противоконституционно решението на парламента за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху българска земя от чужденци и чуждестранни юридически лица.

 

Конституционното дело бе образувано по искане на 36 народни представители от ДПС и 19 от "Коалиция за България", припомня БГНЕС. Мораториумът трябваше да е в сила до 1 януари 2020 г. Искането бе внесено от депутатите от ДПС Четин Казак, Митхат Метин и Мустафа Карадайъ. По думите на Казак то е израз на намерението на ДПС да защити "европейската ориентация на България и постигнатото досега в тази посока".

 

Предложението за удължаване на забраната беше на парламентарната група на „Атака”. То беше подкрепено от мнозинството от депутатите на ГЕРБ, а групата на социалистите се раздели на две - 59 нейни представители подкрепиха мораториума.

 

Впоследствие срещу решението се обяви премиерът Пламен Орешарски, както и от ръководството на БСП и опозицията. От Земеделското министерство пък обявиха, че все пак обмислят ограничителни мерки за използване на земята от чужденци като например изискване за уседналост в България, които да не противоречат на правилата на Европейския съюз и каквито действат в други страни-членки.