Максималните ще бъдат от минус 5 до плюс 1, в югозападните райони - до плюс 4-7 градуса

След полунощ преваляванията навсякъде ще спрат, но ще остане ветровито и студено. Циклонът, който донесе валежите у нас, се изнася през Черно море към Украйна. 

 

Денят ще започне с разкъсана облачност намаляваща до слънчево. Следобед над западните и централни райони ще се заоблачи, но без валежи. В Дунавската равнина вятърът ще е умерен, а по морето силен. Отново ще има навявания  и преспи. 

 

Минималните температури ще са от минус 10 до минус  5 градуса, по ниски в Северна България. Максималните ще бъдат от минус 5 до плюс 1, в югозападните райони, където няма сняг до плюс 4,7 градуса.

 

В планините снега вече е между 30 и 50 см и в Рила и Пирин опасността  от лавини е значителна. В курортите температурите ще са отрицателни. Вятърът ще отслабне, а облаците около обед за кратко ще намалеят.

 

Почти във всички страни от Централна и Източна Европа вече има снежна покривка и температурите трудно превишават нула градуса. 

 

В Сърбия е обявен червен, а в Румъния оранжев код за силен вятър. В Австрия, Хърватия и Унгария се очакват нови снеговалежи.

 

На Балканите налягането се повишава, но по Средиземноморието се образува нов циклон, който в края на седмицата ще премине през южните части на полуострова. 

 

У нас в близките дни съществени валежи не се очакват. Ще бъде облачно, ветровито и студено, особено в Северна и Източна България. В ниските места ще е мъгливо. Минималните температури ще се понижат още, а максималните ще останат без промяна. В неделя и понеделник в Западна и Южна България се очаква мокър сняг и нова снежна покривка, главно в планините. Във вторник вятърът, облаците ще се разкъсат и температурите ще започнат да се повишават.

 

Тази нощ валежите ще спрат, но утре ще остане студено и ветровито.