Зимата взе поредна жертва – 42-годишен мъж

След снежното бедствие в Силистра, добруджанската област e изправена пред ново изпитание. Температурите паднаха до минус 20 градуса, а зимата взе жертва – 42-годишен мъж почина от измръзване. В същото време единственият приют за бездомници в областния град е препълнен, а търсещите подслон се увеличават всеки ден. В него вече са приютени 16 мъже, или с 60% над капацитета му.

 

Този подслон е единствената алтернатива за Николай да преживее до пролетта .„Нямам идея къде щях да бъда, просто ние сме хора, които сме без избор. За три месеца съм, докато мине зимата, след това пак на улицата, ще се мъчим пак да оцелеем”, казва бездомникът.  

 

Без избор е и 26-годишният Митко, който е кръгъл сирак и е израснал в домовете. „Добре, че ме прибраха тук. Топло е, климатиците са включени, имаме храна”, споделя младежът.

 

Няма да се увеличи бюджетът за това, че ни се увеличават потребителите. Стремим се някак си да предоставяме условия, максимално близки до домашните, но в интерес на истината можем да приемем до 20 потребителя”, категоричен е управителят на центъра Тинко Тинев.

 

Въпреки че центърът е пренаселен и това вече създава редица неудобства, тези мъже са категорични, че винаги ще се намери място за още един. Защото по-страшно от зимните нощи на улицата няма.

 

Репортер: Анелия Петрова