„Българската политика е серийно производство на сапунени мехури”, заяви още Янев

„Спешна операция без упойка или операция „Чисти ръце” може да реши проблема със съдебната система. Те не работят със съвестта си”. Това заяви в студиото на „Всяка неделя” Яне Янев от РЗС. Според него в съдебната система е трябвало да се направи тотална реорганизация, подобно на тази, която е станала в Германия след падането на Берлинската стена.


„България върви по стремглаво нанадолнище и ако така продължи, нещата се неизбежни. Една от най-големите разплащателни агенции се намира в много тежко състояние и се наблюдава под лупа от Брюксел. Това е Държавен фонд „Земеделие”. С тази агенция се занимава и ОЛАФ, а одиторите са се хванали за главата”, добави още Янев.


„Най-опасната игра е, че в България всичко се управлява от 6-7 олигарси. Те са хванали политиците и медиите за гърлото. Живеем в демокрация, която е концесионирана от олигарсите”, категоричен бе Яне Янев.


Според него „там, където свършва емоцията в политиката, там започва корупцията като под емоция разбирам да има дебат, сблъсък, полемика. Прави чест на Плевнелиев, че иска референдум, но проблемът е, че така не може да се промени Конституцията. Според мен референдумът е по-силен от закона”, заключи той.


Запитан за съдбата на сигналите, внесени в комисията по корупцията, на която той бе председател, Яне Янев разказа за конкретен съдебен казус: „Едно от мегаделата, по които е работила Комисията за борба с корупцията, е за износ на електроемергия в особено големи размери. По първото дело е установено, че държавата е ощетена с над 90 милиона и по това дело прокурор е бил Пламен Панайотов от Софийската градска прокуратура, който в момента е съдия в Специализирания съд. С тройна експертиза, с доказателства с повече от 5000 страници е това дело и е установено, че всички, които са замесени - как са отделяни маршове, комисионни през целия този период. На практика държавата е продавала електроенергия по-евтино, отколкото потребява всеки български потребител. Това се е случвало по времето на Милко Ковачев, Миро Севлиевски, Румен Овчаров и шефовете на НЕК са съгласували със специални нарочни писма износа на електроенергия. Всичко това е доказано и след нашата проверка делото е възобновено. Очаква се това дело да влезе в съда”.

                                         
„Българската политика е серийно производство на сапунени мехури вече двайсет и няколко години и всичко е лицемерно и непочтено”, заключи Яне Янев.


Целия разговор гледайте във видеото.