Част от идеите на президента са противоконституционни според социалистите, твърди Корнелия Нинова

Социалистите не приемат предложения от държавния глава референдум за нови изборни правила, който по идея на Росен Плевнелиев трябва да се проведе успоредно с вота за евродепутати през май. Това заяви в „Здравей, България” депутатът Корнелия Нинова, която аргументира позицията на левицата с това, че част от предложенията на президента противоречат на Конституцията.

 

„Не го приемаме, защото част от заложените идеи, например тази за задължителното гласуване, са противоконституционни”, каза Нинова и обясни, че според основния закон гласуването е право, а не задължение. Електронното гласуване пък криело рискове за злоупотреби.

 

Журналист: БСП трудно ще отхвърли референдума„Задължителното гласуване се предлага на сляпо, защото никой не може да каже какво ще се случи”, коментира на същата тема журналистът от „Дума” Александър Симов. По думите му очакваната висока избирателна активност няма да ощети статуквото, а ДПС и БСП няма да пострадат, ако упражняването на вота стане задължително.

 

Според Симов има и големи опасения по отношения на електронното гласуване, което ще даде възможност на повече сънародници от чужбина да упражняват правото си на глас. „Трябва ли хора, които не живеят тук от 20 години, да определят какво се случва в България – това е един от въпросите, които ще възникнат”, посочи журналистът от официоза на социалистите.

 

„Хубаво е да има някаква форма на референдум, друга тема е дали въпросите ще бъдат формулирани правилно”, добави Александър Симов и отбеляза, че на БСП ще е трудно да отхвърли предложение за референдум, след като самата тя предложи първия референдум в страната.

 

Повече по темата ще научите от разговора във видеото.