Основният проблем със сметките е в индивидуалните договори, каза омбудсманът Константин Пенчев

Жена от столичния квартал „Надежда” получи сметка за парно от 400 лева за апартамент от 64 квадрата. Сметката е за сравнително топлия месец декември. 

 

Входът, в който живее Иванка, има 26 апартамента. Девет от тях са заявили, че нямат радиатори, а осем са декларирали, че не ползват парно. 

 

Най-голяма консумация има при Иванка. Това поне показват фактурите. Сметката за декември е 397 лева, а жената разказва, че е ползвала парното само две седмици. През останалите две не била в София. 

 

Топлинният счетоводител обяснява, че цената на топлинната единица във входа е по-висока от нормалното. 

 

Проверка дали някой от съседите краде парно не може да бъде направена, тъй като не всички са склонни да пуснат проверяващите в дома си. А и по закон не са длъжни да го правят.

 

Проверката не доказа дали някой от съседите краде, но показа, че дори да е така, той ще остане безнаказан, а сметката ще я плати Иванка.

 

„Обидно и цинично е обяснението на „Топлофикация”. Иванка не е длъжна да проверява дали някой краде”, смята омбудсманът Константин Пенчев. 

 

Според него едно от основните искания на февруарските протести беше всеки да има индивидуален договор с „Топлофикация”.

 

„Така Иванка нямаше да има проблем дали някой краде парно, а „Топлофикация” щеше да има. „Топлофикация” да хваща кой краде”, заяви Константин Пенчев. Според нето основният проблем е с индивидуалните договори.