В надпреварата участваха кучета дратхаар, куцхаар, пойнтер, бретон шпаньол и кокер шпаньол

8 души и 14 кучета се включиха тази година в състезание по лов край Кърджали. Участниците показаха добра работа в екип и най-важното - дисциплина.


Състезанието „Свети Хуберт” се провежда в Кърджали за седма година. По регламент всеки екип има 15 минути. През това време кучето трябва да намери фазан и да го вдигне във въздуха, а ловецът да го уцели. Оценки получават както кучето, така и стопанинът му.


Тази година в надпреварата край Кърджали участваха кучета от породите дратхаар, куцхаар, пойнтер, бретон шпаньол и кокер шпаньол – класически за лова на пернати. Според специалистите всички породи са добри, ако се спазват някои условия.


„Първото и най-важно качество е да бъде любимо куче. Когато едно животно се обича от ловеца и от стопанина му, той влага цялата си душа да бъде научено и подготвено за лов”, обяснява инж. Димитър Дандаринов, съдия и професионален експерт-кинолог.


По мнението на експерта кърджалийските ловци имат качествени и подготвени кучета и се отнасят добре с тях, което говори за високо ниво в ловната кинология.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Станислава Георгиева