Те заявяват, че не искат "половинчати мерки"

Еколози се готвят за голям общонационален протест в защита на природен парк „Странджа”. Природозащитниците ще излязат следващия вторник, ако дотогава не бъде спряно действието на одобрения от съда Общ устройствен план на община Царево. 

 

Еколозите не приемат обещанието на министъра на регионалното развитие, че ще бъде издадена заповед, с която ще се регулира частта на плана, която засяга специално парк Странджа.

 

„Половинчати мерки, замазващи очите на хората като частично изменение на Общ устройствен план, за нас не решават проблема, защото междувременно ще бъде застроявано, междувременно ще влезе в сила възможността за корупция под най-различна форма”, каза Петко Цветков от Българската фондация „Биоразнообразие”. 

 

„Ние настояваме да бъде изготвена екологична оценка, тъй като този ОУП е без такава екологична оценка, което е нарушение на законодателството”, коментира екологът Радостина Ценова. 

 

Според един от най-известните лесовъди в Бургаско ОУП на Царево трябва да мине през екологична оценка, защото така той нарушава всички принципи на нормално изграждане и застрояване на едно крайбрежие. Смята, че планът на Царево трябва да е съобразен с плана на Странджа, а не обратно.

 

„Тези 15 километра, за които някои казват, че са едва ли не само 0, 14 % от парка са онова забележително нещо, заради което е направен този парк”, обясни лесовъдът Дико Патронов. 
Кметове обаче смятат, че е по-добре да има план за развитието на общините. 

 

„В Малко Търново защитен вид е човекът. Ние също си обичаме природата, стараем се да я пазим, но трябва да намерим този синхрон между човека и природата и човека и природата”, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев. 

 

„Нито един местен човек не желае да презастрои своята територия. Според мен спирането на действие на който и да е Общ устройствен план – без значение дали за Царево, или някоя друга община, означава да обрече тази община наистина на летаргия”, коментира кметът на Царево Георги Лапчев. 

 

Репортер: Цеца Алексова