Те протестират срещу конкурса за разпределяне на линии от градския транспорт

Автобусни превозвачи от пловдивска област започват от днес символична стачка за 15 дни. Те протестират срещу непрозрачния конкурс за разпределение на осем линии от градския транспорт и незачитане на договорените между тях и кмета Иван Тотев критерии.


Това обявиха представители на превозвачите и браншовите организации след срещата си с областния управител Венцислав Каймаканов, информира БТА.


Превозвачите дават едномесечен срок на общината, след което спират изцяло транспорта и минават към безсрочна стачка с искане за оставката на кмета Иван Тотев.


В отворено писмо те обявиха критериите, на база на които да се провеждат конкурсите. Сред тях са нови нископодови автобуси от висок евроклас и премахване на микробусите като изискване за градските линии.


„Ако след този срок няма решение на прозрачността в следващите 15 дни, протестът ще премине в ефективен от по един час дневно”, обяви Васил Пиронков, собственик на една от фирмите.


 „Общината трябва да запише в правилата какво иска - автобуси, микробуси или каруци, за да знаят фирмите какво да купуват и с какво да участват”, каза след срещата Каймаканов.