До края на месеца данъчните трябва да знаят кой автомобил с какъв евростандарт е

Заради проблем в комуникацията между КАТ и общините, може да плащаме по-високи данъци за колите. До края на месеца общинските данъчни служби трябва да знаят кой автомобил с какъв евростандарт е, за да сметнат какво се дължи за него. Ако информацията от КАТ не отиде при тях навреме, ще приемат, че автомобилите имат катализатори например, но не и че отговарят на по-високи екостандарти.

 

В Пловдив планират да накарат хората да плащат почти двойно повече от реално дължимото - там никакви отстъпки няма да важат.

 

От тази година, за да има отстъпка от данъка, вече не е нужно просто колата да има катализатор. При по-високи евро стандарти отстъпките са по-големи - това в случай, че колите са до 100 к.с.

 

Оказва се, че данъчните не са събирали информация за евростардартите, дори и да са изисквали ксерокопия на големите талони. Чакат КАТ да им подаде тези данни. Този проблем важи за почти всички големи градове - София, Пловдив, Бургас, както и за Русе. В София вероятно ще приемат, че колата е с катализатор, което все пак означава макар и по-малка отстъпка. От Пловдив обявиха, че ще се плаща пълният размер на данъка.

 

Повече по темата ще научите от видеото.