Бил наблюдаван заради позицията му срещу нахлуването в Ирак

Агенцията за национална сигурност на САЩ може да е подслушвала бившия германски канцлер Герхард Шрьодер по времето, когато той оглавяваше федералното правителство. До такова заключение стигна журналистическо разследване на германската телевизия NDR и в-к „Зюддойче цайтунг”.

 

Според двете медии причината за наблюдението на Шрьодер е била неговата твърда позиция срещу американското нахлуване в Ирак, предаде БГНЕС. За последно германският политик е бил в списъка на АНС за лицата и организациите, обект на шпионаж през 2002 г.

 

По думите на самия Шрьодер до разкритията на Едуард Сноудън той не е имал представа за мащабите на електронния шпионаж от страна на САЩ. „Тогава не бих си и помислил, че ме подслушват американските тайни служби”, заяви бившият канцлер пред NDR. Според радио-телевизионната компания, един от документите , публикувани от Сноудън, потвърждава предположенията на журналистите.

 

През есента на миналата година медиите съобщиха, че американското разузнаване е подслушвало телефона на канцлера Ангела Меркел. Стана известно също, че американските и британските разузнавателни служби са събирали лична информация за гражданите на Германия.