По думите й промените в Изборния кодекс елиминират гражданското участие

„На този етап няма яснота кой ще води листата на ГЕРБ за евроизборите. Предстои голямо отчетно изборно събрание, което ще се проведе на 16 февруари, след това ръководството на партията ще реши”, каза в „Здравей, България” депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова. По думите й всичко засега е в рамките на слуховете.

 

Относно промените в Изборния кодекс Павлова коментира, че те не защитават интересите на всички български граждани. „75% от българите искат те да определят как да гласуват чрез референдум”, заяви тя и добави, че те не прокарват интересите на президента.

 

Павлова заяви, че те имат внесени промени в Изборния кодекс още от лятото на миналата година и никой не ги разгледал. „Тези предложения отговарят на това, което искат и хората. Обещанията бяха за нов Изборен кодекс, който ще даде възможност и за гражданско участие. В този си вид предложенията елиминират гражданското участие. Ако липсва мажоритарният елемент, хората да нареждат листите, ако липсва възможността българите в чужбина да гласуват по електронен път, нищо няма да се промени”, категорична беше Павлова.

 

Тя съобщи, че ако предложението за референдум бъде отхвърлено, от ГЕРБ ще инициират и подписка в полза на референдума.

 

По думите й предложенията им са разумни и не може да разбере защо управляващите се страхуват да ги приемат. „Виждам панически страх от това да има и референдум и задължително гласуване и да има и мажоритарен елемент”, смята депутатът от ГЕРБ.

 

Тя обясни още, че от ГЕРБ настояват да се гласува с един единствен знак, а не както са предложили от управляващите да се гласува с два знака. „Така ще може да се предрешат изборите. Същото важи и за номерата на бюлетините”, заяви още Павлова.

 

Целия разговор с Лиляна Павлова гледайте във видеото.