Самолети и хеликоптери са били ползвани без заявки, без заповед на премиера

Редица нарушения при използването на „Авиоотряд 28” от кабинета „Борисов” откри Сметната палата. Самолети и хеликоптери са били ползвани без заявки, без заповед на министър-председателя, както от физически и юридически лица, така и от футболни, волейболни, баскетболбни отбори и музикални групи.  

 

За периода август 2009-а – март 2013-а „Авиоотряд 28” е извършил общо 387 полета на стойност 5 700 000 лева.  От тях около 240 полета са на Министерския съвет, за което са похарчени по-малко от половината пари.

 

Около 3 милиона са стрували полетите на всички останали пътници, за част от които дори няма пълна информация - кои са, какви са и каква е причината да са на борда. Авиоотрядът е возил популярната група Любе до Рилския манастир, а правителствените вертолети са участвали и в заснемането на филмите „Непобедимите”, "Под прикритие" и "Отплата".  

 

Изводите на Сметната палата – голяма част от полетите на правителствения "Авиоотряд 28" са в нарушение на закона, правилата за работа на Министерския съвет и данъчно-счетоводните баланси.