Слънчеви часове ще има преди обед в Югозападна България и в планините

Утре мъглите в страната ще се завърнат, а в Северна България ще остане сравнително студено. В низините и котловините през по-голямата част от деня видимостта ще бъде намалена, а край морето ще има ниски слоести облаци.

 

Слънчеви часове ще има преди обед в Югозападна България и в планините, но по-късно ще се заоблачи. След пладне в тези райони са възможни и слаби превалявания от дъжд. На изток ще духа слаб южен вятър, а в останалата част от страната ще бъде тихо.

 

Минималните температури ще са между минус 8 и минус 3 градуса, край морето и в района на Сандански до около 1. През деня показанията на термометрите ще достигнат интервала от 2 до 7 градуса. По-студено ще остане в Дунавската равнина, където максималните стойности ще останат отрицателни.

 

В планините денят ще започне със слънчево време, но по-късно облаците ще се увеличат. В следобедните часове над масивите на Западна България са възможни слаби превалявания, предимно от сняг. Вятърът ще бъде умерен от юг.

 

В Западна Европа метеорологичната обстановка остава доста усложнена. В Югозападна Англия и Уелс без електричество вчера останаха близо 45 хил. домакинства, а железопътният транспорт бе почти парализиран. Според властите в около 300 района на страната остава опасността от наводнения, обявена преди около седмица. Подобна е ситуацията и във Франция. През изминалата нощ духаха ветрове със скорост до 160 км/ч. Най-пострадал е регионът на полуостров Бретан, където над 25 хил. домакинства са без ток. Южна Австрия е парализирана от обилните снеговалежи, паднали през последните дни. Автомобилният и железопътният транспорт е блокиран, а в някои райони се е наложила намесата на армията за справяне с тежката ситуация. Подобна е обстановката и в по-голямата част от Словения, където освен интензивни снеговалежи, на много места има и поледици. И тук хиляди домакинства са без ток, а трафикът в страната е силно нарушен. Според местни медии бурята е най-тежката в съвременната история на страната.

 

У нас през следващите дни ни очаква доста динамично време, с краткотрайни превалявания и повишение на температурите. В петък видимостта в низините и котловините ще остане намалена, а в планините и Югозападна България ще има повече слънце. В събота умерен западен вятър ще разсее мъглите и ще повиши температурите в повечето райони. Следобед ще се заоблачи и привечер на места ще превали. В неделя ще е по-топло с умерен югозападен вятър. Облачността ще е променлива, а краткотрайни дъждове са възможни в нощта срещу понеделник.

 

В началото на новата седмица затоплянето ще продължи. Ще има както облаци така и слънчеви часове, а във вторник отново ще има условия за превалявания.

 

Повече за времето ще научите на Sinoptik.bg

 

Актуалната пътна и атмосферна обстановка можете да следите на Kamerite.bg