Археологът Николай Овчаров се надява да получи финансиране за нови проучвания

Надявам се кабинетът на Орешарски да покрие задължението на ГЕРБ към Перперикон, а чекът за 1 милион лева да спре да бъде кух и да видим съдържанието му”, заяви в Кърджали археологът Николай Овчаров, ръководител на проучванията на скалния град, предаде БГНЕС.

 

Археологът изрази надежда, че ще получи финансиране и за тазгодишните проучвания на Перперикон, макар необходимите средства да не са предвидени в заделените от правителството 500 млн. лева за регионален растеж. Парите за разкопките са най-малкото перо. Между 180 000 и 200 000 лева обикновено са потребни за сезона на проучванията, когато са наемани и около 100 местни жители за изкопните работи.

 

Овчаров акцентира особено на "кухия" чек за 1 млн. лева, който бе връчен на кмета на Кърджали Хасан Азис от бившия финансов министър Симеон Дянков, но парите така и не бяха получени.

 

"С този милион трябваше да се финансират дейностите по реставрацията и консервацията на целия западен и северозападен сектор с кулата. Наложи се обаче общинската хазна да похарчи солидни средства. Още в началото на мандата си предишното управление провали и строителството на посетителския център, в подножието на Перперикон остана само огромен изкоп, ползван от театралите като нестандартна сцена за спектаклите от международния фестивал", подчерта Овчаров.

 

Изграждането на центъра ще струва близо 1,5 млн. лева, припомни той стойността на проекта. Археологът многозначително намекна, че в държавното управление всяко правителство наследява завещаното от предходното, в това число и дълговете му.