Хиляди протестираха срещу връщането на няколко имота на Главното мюфтийство

Хиляди протестиращи обсадиха Съдебната палата в Пловдив заради искането на Главното мюфтийство да възстанови собствеността си върху няколко недвижими имота в града. Минути преди делото фенове на най-големите футболни отбори у нас обградиха съда с плакати и знамена.

 

Спорните имоти са Баня Старинна, сграда срещу Водната палата, паркинга пред съда и турските гробища. Община Пловдив оспорва иска с аргумента, че имотите са общински. Мюфтийството твърди, че разполага с документи, доказващи собственост от 1919 до 1951 г. Според общината обаче такива документи не съществуват.

 

След като по-рано блокираха движението по бул. "Шести септември", феновете поеха по главната улица на Града на тепетата със скандирания.

 

Освен че усвиркваха съда, запалянковците хвърляха бомбички, димки и пиратки, пробиха за кратко полицейския кордон и влязоха в пререкания с полицията.

 

Протестиращите решиха следващия петък отново да се съберат пред съда, когато ще се гледа делото за Куршум джамия, обжалвано от Община Карлово. Имотът беше спорен и Главното мюфтийство спечели на първа инстанция

 

Повече за напрежението в Пловдив ще научите от видеото.

 

Репортер: Благой Бекриев