Това се дължи на редица слабости, са казва в доклада на МВФ

От влизането си в Европейския съюз през януари 2007 година България усвоява слабо европейските фондове. Това се казва в доклад за страната ни на Международния валутен фонд. 

 

В него са направени серия от препоръки, които да подобрят степента на усвояване на средствата, отпускани от Брюксел по различни програми.

 

Неефективното усвояване на европейските фондове се дължи на редица слабости, се казва в доклада. Тежки процедури по кандидатстване, административни усложнения и неясноти затрудняват прилагането на проектите. Служителите, които са отговорни за процедурите пък са недостатъчно квалифицирани и не разполагат с достатъчно ресурси. 

 

МВФ обаче отбелязва, че през последните години България е предприела допълнителни стъпки за по-добро усвояване на еврофондовете

 

За да се подготви страната ни по-добре за следващия програмен период, Фондът прави серия от препоръки. Една от тях е правителството да изготви ясна стратегия за приоритетите за периода до 2020 година. МВФ препоръчва още да се засили сътрудничеството между централното правителство и общините, чрез вече създадените европейски информационни центрове. Фондът смята, че е добре да бъде приет закон за управление и помощ с европейските фондове, който ще регламентира как ще се кандидатства по европейски програми и как ще се отпускат и контролират средствата по тях.