До края на месеца трябва да бъде изготвена нова енергийна стратегия, твърди министърът

През 2012 година бумът на ВЕИ-тата доведе до дебалансиране на енергийната система”, каза министър Драгомир Стойнев, предаде агенция „Фокус”. „Имахме около 3-4 месеца, в които имаше дисбаланс и известен срив в системата, но после се оправихме”, допълни той.

 

Малинка Николова от ВЕИ–квотата се обърна към министъра и отправи искане за преразглеждане на въвеждането на 30% данък върху дружествата и за разглеждане на националната стратегия във ВЕИ-тата. „Нямаме национална стратегия и никога не сме имали”, каза тя.

 

Министрър Стойнев отговори, че до края на месеца трябва да бъде изготвена енергийната стратегия. „Основната цел на стратегията е да се съобразим със всеки един източник в какъв план, ще се развива. Все още обаче има дебати за стратегията и за развитието на сектора и в Еврокомисията комисията. Все още нищо не е решено окончателно”, добави той.

 

Относно таксата и данъка върху ВЕИ-тата Стойнев заяви: „Тази такса на ВЕИ-тата пречи на конкурентостта, и тогава още казах, че това е самоубийство. Припомням само, че таксата за 20% обаче е въведена от правителството”, каза Стойнев.

 

Той напомни, че задълженията на "Топлофикация София" към НЕК и БЕХ възлизат на над половин милиард лева. "Ние не ги притискаме, а в същото време "Топлофикация София" произвежда топлинна енергия, продава електрическа енергия и пристигат сметки, които за мен са доста притеснители", каза още министърът.