С коментар за атаката на опозицията срещу кабинета излезе вътрешният министър Цветлин Йовчев

Вотът на недоверие, поискан от ГЕРБ, предизвика напрежение в парламента и днес. 

 

С коментар за атаката на опозицията срещу кабинета излезе вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той ще е и под главния обстрел по време на дебатите по вота, който е на тема "сигурност". 

 

Разискванията бяха насрочени за извънредно заседание в понеделник, а гласуването на вота ще бъде във вторник. 

 

Цветлин Йовчев определи мотивите на ГЕРБ по вота като несериозни. И точка по точка обясни защо - от реформата в службите, през борбата с битовата престъпност до бежанците. 

 

Според министъра всички проблеми реално били наследени от правителството на ГЕРБ. 

 

Наистина звучи несериозно. Системата на МВР беше оставена в недобро състояние. За периода от началото на 2011 до май 2013 година секретните сътрудници са намалели с 1/3. Това означава, че основният инструмент за борба с престъпността и за превенция е разрушен”, заяви Цветлин Йовчев. 

 

По-рано в рамките на парламентарния контрол министърът за първи път даде обяснение защо полицията не се е намесила силово при окупациите на Софийския университет от есента насам.

 

Когато се извършва престъпление, вие имате право да се намесите веднага”, заяви депутатът от „Атака” Миглена Александрова. „Втората окупация приключи не защото вие я предотвратихте след сигнала на ректора, а защото тези хора отидоха да се изкъпят и вие не ги пуснахте обратно вътре”.

 

Йовчев напомни, че университетите са автономни и дали в тях се върши нещо нередно може да каже само тяхното ръководство. Сигнал в МВР от ректора на Софийския университет професор Иван Илчев бил получен чак на 27 януари.

 

Не се намесихме веднага, защото искахме да предотвратим един фарс, който би се получил - извеждаме протестиращите, а други влизат през друг вход и се озоваваме отново пред заключени врати”, заяви Цветлин Йовчев.

 

А докато министърът обясняваше за „Ранобудните студенти” в пленарната зала, пред парламента отново се събраха протестиращи - този път срещу решението на депутатите да не запишат в Изборния кодекс електронното гласуване.