Според ГЕРБ, правителството тенденциозно е насочило към свои общини повече пари и проекти

Разпределението на пари за общините скара управляващи и опозиция. Според ГЕРБ, правителството тенденциозно е насочило към свои общини повече пари и проекти по инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”.

 

Трите общини с най-много одобрени проекти – Сатовча, Кирково и Омуртаг – са с кметове от ДПС. Отделените средства за тези райони обаче са общо по между 1,5 и 2,5 милиона лева. Областите с най-малко проекти са Монтана и Перник, чиито областни управители са от БСП. В София, където кметът Йорданка Фандъкова е от ГЕРБ – има само един одобрен проект, но той пък е за 6 милиона лева. Сред петте най-скъпи проекти – в Бургас, Враца, Кюстендил, Марица и Русе – само един отива с община с кмет от БСП – Враца. Въпреки че кандидатства със 7 проекта за 10 милиона лева, община Димитровград не получава нито един лев по инвеститиоционната програма за развитие на регионите.

 

Навсякъде живеят хора и прави много лошо впечатление, че сега където са ДПС и БСП – на този принцип са разделяни”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

В същото време обаче и общини, в които кметовете са издигнати от БСП – също се оплакват, че не са получили достатъчно средства.

 

„Ние кандидатствахме за 15 милиона лева, а са одобрени 5 млн. лева за асфалтиране на улици, за довършване на спортната зала, която от 8 години е замразена. Ако се увеличи фондът, ние ще продължим да реализираме по подобряване на уличната инфраструктура. При нас това е един от големите проблеми, както и по изграждане на пътища между селищата”, заяви кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

 

От Министерството на регионалното развитие обясняват, че нямало да се работи на парче, но признават, че някои общини наистина са значително по-облагодетелствани.

 

В някой региони се налагат повече инвестиции, защото през последните 4 години имаме доста голямо различие между регионите и затова за нас, първи приоритет е намаляване различията между регионите”, каза министър Десислава Терзиева.

 

По първата инвестиционна програма на правителството ще се финансират над 400 проекта.