Причината е убитите и ранените на миналогодишните демонстрации на площад "Таксим" в Истанбул

Главната група участници в миналогодишните протести в Истанбул ще заведе дело срещу турското правителство. Причината - убитите и ранените при сблъсъците, съобщава турският печат.

 

"Нашите адвокати подготвят завеждането на безпрецедентно дело от името на всички, които участваха в съпротивата, които бяха убити, ранени или загубиха зрението си заради полицейското насилие и репресии", заяви Ендер Имрек, член на Платформата и на Демократическата партия на народите пред вестник "Хюриет".

 

Според него това дело ще е международен прецедент и ще се изучава в училищата.

 

В началото юнските демонстрации през 2013 г. бяха организирани от малка група защитници на околната среда, които се противопоставяха на унищожаването на парк в центъра на Истанбул. Протестът придоби национален отзвук и се превърна в протестно движение срещу премиера Реджеп Ердоган, който бе обвинен в растящ авторитаризъм.

 

В групата, която смята да заведе делото, има изтъкнати личности от гражданското общество. Според Турската асоциация на лекарите в протестите са загинали най-малко 7 души и близо 8000 са били ранени.

 

"Седем младежи бяха убити, докато защитаваха мирна кауза. Едно от нашите деца е в кома", заяви президентът на Камарата на архитектите и инженерите Мусула Япичи, срещу която има повдигнати обвинения от правителството.