Връща за ново обсъждане в парламента текстове от новото изборно законодателство

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание текстове от приетия Изборен кодекс, съобщиха от пресцентъра на президентството.

 

За намерението на държавния глава да наложи вето на прокарания от управляващите Изборен кодекс стана ясно в сряда. В съобщение от „Дондуков” 2 бяха изложени основните мотиви на задаващото се решение. Сред тях – критиката, че новите правила за гласуване не решават основни проблеми като избирателните списъци и не създават ефективна възможност хората да гласуват за личности.

 

Вчера заканата от президентството беше коментирана в парламента. Зам.-председателят на Народното събрание и двигател за промените в електоралния закон Мая Манолова отправи упрек за „откровен саботаж” на изборния кодекс. Словесната престрелка продължи с обвинение от държавния глава в задкулисие във връзка с липсата на възможност за електронно гласуване.

 

Заедно със съобщението за ветото от президентството публикуваха в интернет и мотивите на Плевнелиев. Според президента остава неясен въпросът, защо е поискано становище от Венецианската комисия, а кодексът е приет непосредствено преди насрочването на евроизборите и преди да е получено окончателното становище на комисията.

 

„С изменение и допълнение на Изборния кодекс през 2013 г. е предвидено при произвеждане на предстоящите избори през 2014 г. да бъде проведено експериментално електронно гласуване по интернет. В приетия от 42-то Народно събрание Изборен кодекс законодателят не предвижда такава възможност, за които и да било бъдещи избори”, отбелязват още от администрацията на държавният глава.

 

„Не считам, че съществуват аргументи за отмяната на правната уредба за електронното гласуване. Съображенията, изтъквани от противниците на дистанционното електронно гласуване, че би могло да се застраши тайната на вота, в още по-голяма степен могат да се отнесат и до машинното гласуване, въведено с настоящия Кодекс. С въвеждането на машинно гласуване се обръщаме към стари технологии, вместо да гледаме в перспектива напред към бъдещето. Не приемам тезата за противоречие на електронното гласуване с Конституцията”, заявява президентът и аргументира позицията си.

 

Отново се отлага решаването на проблема с избирателните списъци, продължава с критиките Росен Плевнелиев: „Една от възможностите за преодоляване на този проблем е да бъде направена крачка към активна регистрация на избирателите. Не съм съгласен с това, че не беше възприета идеята на Обществения съвет към Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс за създаването на регистър на избирателите. Държавните и местните органи могат да създадат този регистър, като използват за основа информацията за гласувалите български граждани от последните няколко национални избори за народни представители и за президент и вицепрезидент”.