ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензиите на трите ЕРП-та

Това, което се случва днес с ЕРП-тата е заради некомпетентни решения на предишната власт. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев във Видин, където се провежда изнесеното заседание на Министерския съвет.

 

"Вчера разбрах за идеите, които се дават от бившия енергиен министър Делян Добрев, с цел да помогнел на Министерския съвет. Първата му е 193 млн. лв., които според него били дадени за "Южен поток", да отидат към БЕХ. Той не е добре информиран, или са го подвели информаторите му, коментира Стойнев и обясни: "Такива средства не са предоставяни на проектната компания. Капиталът ще бъде увеличен със заем от страна на "Газпром". Такъв заем още няма, така че капиталът на проектната компания не е увеличен".

 

Министър Стойнев припомни, че 1 000 мегавата нови мощности на ВЕИ-тата са присъединени към системата при управлението на ГЕРБ и по-точно през 2012 г.

 

Стойнев призна, че има дисбаланс в системата на ВЕИ-тата и при среща с представители на бранша са потърсили начини за подпомагането им, както и да се разширят възможностите им за бизнес, предаде БГНЕС.

 

По-рано от ДКЕВР съобщиха, че са открили процедури за отнемане на лицензиите на трите ЕРП-та - EVN България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби.