От ГЕРБ продължават да се оплакват от това, че нямат зам.-председателско място

Скандалът за разпределението на местата в Централната избирателна комисия (ЦИК) става все по-драматичен. Споровете в парламента ескалираха до упреци, че президентът се заиграва с етническата карта

 

ЦИК вече проведе първото си заседание днес. Управляващите посочиха, че ГЕРБ нямат заместник-председател в Народното събрание, а това не пречи парламентът да работи. 

 

Зад решението на Росен Плевнелиев да даде на ДПС само едно място сред членовете в ЦИК Лютви Местан видя опит да се обслужат анти ДПС настроенията. ГЕРБ пък, които останаха без зам.-председателско място, обявиха, че изборите са "минирани”.

 

Това, че членовете на "Атака” и ДПС в ЦИК се изравняват Лютви Местан определи като дискриминация и добави, че той може да даде отговор на въпроса защо Росен Плевнелиев прави това. 

 

Сметките кой колко заслужава направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
"Хората не очакват да ги управляват хора с 1% - даже с 4 не очакват да ръководят държавата. И на следващите избори това безпощадно ще им бъде напомнено. Да вземат и 6-те места, ако искат”, заяви Борисов.

 

"Изборите няма да се решат от пропорциите в ЦИК. Това, което направи президентът Плевналиев, е тежка политическа грешка", коментира от своя страна Сергей Станишев.

 

Лютви Местан обяви, че ще пише на всички дипломати. Бойко Борисов пък се е оплакал пред председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. В крайна сметка условието на управляващите е президентът да промени указа и да даде още едно място сред членовете на ЦИК за ДПС. Чак тогава ГЕРБ ще си получи заместик-председателското кресло.

 

Парадоксалното е, че и от двете страни на ощетените се чуваше един и същ довод. Законът изисква президентът да даде две места на ДПС и ГЕРБ да има заместник-председател. В крайна сметка дали партиите ще приемат резултатите от предстоящите евроизбори и решенията на новата ЦИК, ще разберем в края на май.