Много руснаци купуват имоти в България, възможно ли е те да се обадят на Москва, попита президентът

Президентът Росен Плевнелиев използва визите си в Лондон и Виена, за да запознае партньорите на България с позицията си по отношение на конфликта в Украйна. В интервю за BBC Плевнелиев изразява категорична подкрепа за новото управление в Киев и подчертава, че Кримският полуостров е част от Украйна, а Украйна е част от Европа.

 

След като преди дни в позиция, разпространена от „Дондуков” 2, държавният глава попита може ли български граждани от турски произход да поиска намеса от турския премиер у нас, в нова хипотетична аналогия на руската намеса в Крим Плевнелиев дава за пример руснаците в България и други страни от ЕС.

 

„Руски малцинства има в Естония, Литва. Много руснаци купуват имоти в България. Възможно ли е те да се обадят на Москва и Москва да изпрати войски в други държави?”, попита риторично българският президент в интервю за предаването Hard Talk, което беше излъчено в четвъртък.

 

Държавният глава повтори тезата си, че е недопустимо в 21 век Русия да действа по начина, който го направи на Кримския полуостров.

 

„Не може в 21 век да изпращате войници и да окупирате територията на независима държава, не може да организирате незаконен референдум, с цел да анексирате територия на трета държава”, категоричен е Росен Плевнелиев. „Трябва да стоим зад ценностите си”, отбелязва президентът. По думите му Европа трябва да действа срещу Русия и да заеме силна позиция спрямо всяка нация, която пренебрегва международното право.

 

Помолен да коментира енергийната зависимост на България от руските доставки, президентът изтъква, че „икономиката и изчисленията са едно, другото е кой си и какви са ценностите ти” и отбелязва, че представлява най-проевропейската страна в света.

 

Ситуацията в Украйна и в Източна Европа беше и сред темите на срещата на Плевнелиев с австрийския президент Хайнц Фишер днес. Българският лидер посочи, че страната ни счита проведения референдум в Крим за нелегитимен и не признава резултатите от него, подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна.