Кремъл обаче не посочва конкретни имена, на които ще се забрани достъп до страната

Русия обяви днес, че е предприела ответни мерки в отговор на западните санкции заради интервенцията ѝ в Украйна и анексията на Крим, но не съобщи кои нови имена са добавени в руския черен списък, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

"Някои западни държави последваха примера на САЩ и разшириха списъка на санкционираните, включвайки в него допълнителен брой руски граждани", заяви пред журналисти говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич. „Москва не може да остави този ход без реакция”, добави той.

 

САЩ, Канада и ЕС на два етапа обявиха и разшириха списъка с руски политици и приближени на президента Владимир Путин, на които е наложена визова забрана и се замразяват техни авоари в чужбина.

 

Според Лукашевич, мерките на Москва в отговор на разширения санкционен списък на западните страни са реципрочни и "в голяма степен огледални" на западните санкции.

 

Той напомни, че "руското външно министерство вече обяви аналогични санкции срещу конкретни чиновници и законодатели от САЩ и Канада и че руският ответен "черен списък" засега остава отворен", но не обяви нови имена на западни служители, засегнати от руските мерки. Разширеният руски черен списък за първи път включва лица от някои други западни страни, освен САЩ и Канада, но не и от Европейския съюз като цяло. Досега Русия небеше отговорила на европейските санкции, изразили се в разширен черен списък от 33 руски имена.