По негови думи кафето, което пиха ГЕРБ и ДПС, е предупреждение към БСП да внимават

„Делян Пеевски има правото да бъде кандидат за евродепутат и дори шеф на ДАНС, но видяхме реакцията на хората. За мен това идва да покаже на хората, че на управляващото мнозинство и особено на ДПС всичко им е позволено. Каквото кажат те, това става в държавата”.
 
Това заяви президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов в „Здравей, България” по повод номинирането на Делян Пеевски за евродепутат. Лидерът на АБВ допълни, че това не е безобидна номинация.
 
Според Георги Първанов Делян Пеевски се превръща в една фигура, която е емблематична за управлението на коалицията 2+. 
 
„Лошото е, че ние изнасяме проблема навън. Оттук нататък с него се занимават парламентарните групи в Европейския парламент”, коментира Първанов и подчерта, че в европейските институции съществуват критерии за морала и нравствеността, които у нас явно отдавна са забравени.
 
На въпрос възможно ли е изборите да бъдат опорочени предварително, ако се окаже, че изключително много хора присъстват в списъци на партии и коалиции, които са се регистрирали в ЦИК, но без реално да са се подписали, Първанов отговори така:
 
„Това вероятно е само един от възможните многобройните щрихи, които идват да покажат, че има сили, дори и сред управляващите основни партии, които мислят за това как да опорочат изборите и как да откраднат резултата на другия”.   
 
По негови думи тази измама вероятно може да се случи през кметовете. Георги Първанов предположи, че има и други начини, по които това да се случи, но подчерта, че от АБВ не са наясно с тези „уловки и хватки”.
 
„На предишни избори се нагледахме на многобройни и най-различни опити да се подменят изборните резултати, някои от които и успешни. Нямат впечатлението, че партиите сега са се отказали от тези намерения. Самият сблъсък за ЦИК и то на дребно показва, че борбата е за всяка възможност да се повлияе на изборния резултат”, категоричен бе лидерът на АБВ.
 
Като президент 10 г. съм издавал указ за състава на ЦИК и никога не е имало дори намек за скандал, защото сме го правили по закона и след това по законите на математиката”, припомни Георги Първанов.
 
По негови думи президентът Росен Плевнелиев е сгрешил и парламентът му го върнал „тъпкано”.
 
„След като не се намериха легитимните решения за състава на ЦИК, се отиде на кафето, т.е. потърсиха се задкулисните, нелегитимните начини да се реши един такъв въпрос. Това е знак към обществото, че е възможно да има преконфигуриране на политическото пространство, но на този етап аз не бих преекспонирал тази възможност. Все още това мнозинство не е изчерпано и това е по-скоро предупреждение от малкия партньор към БСП да внимават, обясни Първанов във връзка с кафето, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на ДПС Лютви Местан пиха заедно в Кърджали.
 
Относно резултатите от евроизборите, Георги Първанов заяви, че „всеки резултат под 3 е незадоволителен”.
 
Във връзка с раздялата на АБВ с Нидал Алгафари, Първанов коментира следното:
 
„Г-н Алгафари не е бил поканван от мен. Той е влязъл по друга линия в щаба и то действително като човек, който би трябвало да мисли, да пише и да дава идеи. Той се преекспонира, без някой да го е упълномощавал да бъде говорител на АБВ. Нищо не ме е подразнило, той просто реши да си тръгне. Няма никакъв проблем. Сега е говорител със същата страст на други формации”.
 
Целия разговор с Георги Първанов гледайте ТУК.