Новите ограничения ще важат и за нежния пол от Крим

Украинските власти са информирали руската авиокомпания „Аерофлот” за въвеждането на някои ограничения при допускането на руски граждани на украинска територия. Мерките ще засегнат мъжете на възраст между 16 и 60 години, съобщи агенция Интерфакс.

 

Пасажерите от тази категория ще бъдат допускани в Украйна само в екстрени случаи и по решение на началника на съответната гранична служба, става ясно от уведомление, получено от руския превозвач. Такива изключения са възможни при представяне на документи, потвърждаващи родствени връзки, смърт или тежко заболяване на близък. При липсата им граждани на Руската Федерация ще се допускат единствено, ако пристигат със семейства с деца.

 

Ограниченията са в сила и за мъже с украинско гражданство, с постоянна регистрация в Крим и Севастопол. Ще засегнат и жени на възраст между 20 и 35 години, които имат украинско гражданство и са регистрирани на полуострова.

 

Новината за ограничителните мерки идва на фона на покачилото се напрежение в Източна Украйна, където конфронтацията между проруски активисти и украинските сили за сигурност вече взе жертви. В Женева пък са в ход дипломатически усилия за преодоляване на кризата, в които участват Украйна, Русия, САЩ и ЕС.