Наематели на общински павилиони протестираха пред общината

Общинарите в Бургас приеха промени, които търговците на дребно оспорват. 

 

Наематели на общински павилиони за продажба на цигари и вестници протестираха тази сутрин срещу промени в общинска наредба, които според тях облагодетелстват фирмите-монополисти. Поправките са предложени от ГЕРБ и предвиждат всеки търговец вече да може да има по няколко павилиона, а не както досега - един човек - един обект. 

 

От рано тази сутрин близо 100 наематели на общински павилиони застанаха пред сградата, в която се провеждат заседанията на общинския съвет. Искането е да не се приеме наредбата, която ще даде възможност на фирми с големи финансови възможности да използват повече от един павилион. 

 

Идеята е да създадем равни възможности на всички търговци, които участват на този пазар в Бургас, независимо дали са дребни, или са по-големи”, заяви общинският съветник Димитър Людиев.

 

Търговците обаче са убедени, че промените не са в тяхна полза. 

 

Обектите ще ги дадат на големите фирми или на техните хора, или на „Lafka”-та", смята Стойко Стойков.

 

Хората недоволстват и заради това, че преди три години са инвестирали хиляди левове, за да модернизират павилионите по изискване на общината. 

 

10 000 лева струва. Аз строих по заповед на ГЕРБ, по новата визия, станах западен инвеститор, махнах бетонните павилиони, сложих тенекиени”, обясни Иван Георгиев.

 

След близо два часа дебати в залата все пак Общинският съвет в Бургас разреши един търговец да има повече от един павилион

 

По този начин ще погребат стотици фирми, които изхранват стотици семейства. С това решение на общинската група на ГЕРБ в Бургас за пореден път доказаха, че са протежета на Делян Пеевски”, смята Николай Димитров, председател на Асоциацията за защита на дребния  и среден бизнес – Бургас.

 

Търговците ще обжалват приетите промени чрез областния управител. 

 

"Табак Маркет" отговори в писмен вид на обвиненията на протестиращите. От фирмата отхвърлят обвинението за налагане на монопол, като се позовават на това, че в Бургас има над 500 обекта. На въпрос има ли нещо вярно в подозренията на търговците, че депутатът от ДПС Делян Пеевски има общо с "Табак Маркет" и "Lafka", отговорът е, че фирмата е дъщерно дружество на "Булгартабак", а новият собственик е дружеството "Ливеро Естаблишмънт". 

 

Репортер: Цеца Алексова