Най-много ще вали в Западна и Централна България

След щети за десетки хиляди левове, районите, които бяха наводнени през последните дни, бавно се възстановяват. Задават се обаче нови валежи.

 

Ситуацията постепенно се нормализира, но река Стряма заплашително повиши нивото си в района на Карловския балкан и отнесе два моста. Прииждащата вода повлече южната част на моста в село Столетово и автомобилите не могат да преминават през съоръжението.

 

Още по-тежко е положението в Северозападна България. Във Видинско и Монтанско са отнесени десетки мостове, разрушени са пътища има и наводнени къщи.

 

Вече трети ден Михаил от село Долни Лом не може да отводни мазето си. Веднага щом спре изпомпването на водата, нивото се вдига. Неговата е една от десетките къщи, наводнени през последните дни.

 

Хората разказват, че водата от река Лом дошла за минути и заляла всичко. Унищожени са десетки декари земеделска продукция. Реката е отнесла четири по-големи и още десет по-малки моста. Бедственото положение в община Чупрене още не е отменено.

 

Река Стряма излезе от коритото си в района на Карловския балкан и отнесе два моста. Дигата на моста, която била от чакъл, се е откъснала от едната страна. Придошлата вода отнесла южната дъга на моста, който се ползва предимно за преминаване от земеделски производители, но осигурява и достъп до близките вилни зони.

 

Мостът при село Столепово е бил изграден преди 10 години, след като старият е бил отнесен пак от проливни дъждове. В съседното село Богдан също има отнесен мост. Общинска комисия вече описа щетите.

 

От утре ще започнат нови превалявания, които ще са най-интензивни в четвъртък. Отново най-много дъжд ще падне в Западна и Централна България, където имаше най-много засегнати селища. Количествата ,които се очакват са между 15-30 л/кв.м. За сравнение през последните дни в тези райони валежите бяха между 60 и 100 л/кв.м. От събота вече ще вали само следобед, за кратко и то главно в планините.

 

С наводнения се борят и в съседните страни. Четирима души загинаха при бедствието в Южна Румъния. Други двама са обявени за изчезнали. Общо 86 селища бяха засегнати от придошлите води на няколко притока на Дунав. Наложи се евакуацията на 250 души. В едно от най-тежко засегнатите селища е обявен червен код за опасност от наводнения. Оранжев код беше обявен за поречието на река Няжлов, която заплашва да залее няколко селища недалеч от Букурещ.

 

Репортери: Благой Бекриев и Биляна Борисова

 

Всичко за времето ще научите на Sinoptik.bg. По-подробна, 24-часова прогноза може да намерите и в мобилното приложение на sinoptik.bg.

 

Очакваме вашите снимки и видеа, свързани с времето в рубриката „Моята новина”.

 

Актуалната атмосферна и пътна обстановка можете да следите в реално време на Kamerite.bg.