Украинското правителство трябва да налага диалога, смята руският президент

Ако Киев действително използва армията в Славянск, това е много сериозно престъпление спрямо собствения народ. Това заяви руският президент Владимир Путин в коментар на събитията в източния украински град, предаде РИА Новости. По думите му новото украинско правителство трябва да налага диалога в страната, а не да легализира радикалите.

 

Правителствените сили за сигурност предприеха офанзива срещу проруските сепаратисти в Славянск. Пристигнаха и първите съобщения за убити при сблъсъците. Данните за броя на загиналите обаче са противоречиви.

 

Това е наказателна мярка, която несъмнено ще има последствия, включително за нашите междуправителствени отношения, добави Путин, без да уточни какво има предвид, съобщи Франс прес.

 

„Ако днешните власти в Киев са го направили, това е хунта. Те нямат общонационален мандат. Имат някаква легитимност, но само в рамките на парламента. Всички останали власти, по различни причини, се явяват нелегитимни”, посочи руският държавен глава.

 

Путин отбеляза още, че ако Русия не е подкрепила Крим преди време, събитията на полуострова е можело да се развият още по-зле.

 

По-рано днес Министерството на вътрешните работи на Украйна обяви, че в рамките на подновената специална операция срещу сепаратистите са били ликвидирани три барикади на проруските активисти, при което са били убити петима от тях. Привържениците на федерализацията на Украйна признаха за двама убити и няколко ранени.