Данните са на Европейската асоциация на свежите продукти Freshfel

Потреблението на пресни плодове и зеленчуци в ЕС е продължило да намалява - с 8,2 на сто през 2012 година спрямо предходната година, съобщи Европейската асоциация на свежите продукти Freshfel, цитирана от Франс прес и БТА.


Оказва се, че европейците консумират средно по 386,96 грама свежи продукти на ден, което е под прага от 400 грама, определен от Световната здравна организация.


Общият спад на употребата на плодове и зеленчуци е с 8,7 на сто спрямо средното равнище за периода 2007 - 2011 година. Плодовете са се ползвали с най-слаба популярност – минус 11,8% на потреблението им спрямо 2011 г. в сравнение със спада от 5,3% на консумацията на зеленчуци.


Според експерти на Фрешфел това понижение се дължи на промяната в стила на живот и на острата конкуренция в хранително-вкусовата промишленост. Страхове, че плодовете и зеленчуците са обработени химически, също са изиграли роля за отчетения спад, коментира Филип Бинар, генерален секретар на Фрешфел.


За да подкрепи производството и потреблението, ЕС неотдавна вдигна бюджетите за пропагандиране на свежите продукти в училищата и налагането им на вътрешния европейски пазар, както и за износ, отбелязва агенция Франс прес.


Въпреки тези мерки обаче, производството в Европейския съюз продължава да следва низходящата си тенденция – съответно с минус 12 на сто за плодовете и с минус 6 на сто за зеленчуците.