По сметки на игумена за ремонта трябват поне около 40 хиляди лева

Манастир на няколко века, който е и паметник на културата, се руши и от години напразно чака средства за ремонт. Разказахме ви за Кладнишкия храм още преди година и половина. До днес манастирът разчита единствено на дарения, а уникалните постройки и стенописи вече са пред окончателно разпадане.

 

Макар и вече женени, Ангел и Грета решават да се венчаят и църковно в Кладнишкия манастир „Свети Николай чудотворец”. Мястото е специално за семейството.

 

Вместо в автентичния параклис Грета и Ангел се венчават във временния храм - постройка, изградена от дарения. А в същото време пропадналите покриви, огромни пукнатини в стените и унищожени стенописи, които посрещнаха екипа ни в Кладнишкия манастир в края на 2012-та, стоят и до днес. Храмовият комплекс с няколковековна история, който пострада тежко при земетресението в Перник, все още чака обещаната помощ - поне за частичен ремонт. 

 

По сметки на игумена за ремонта трябват поне около 40 хиляди лева. Ако се наложи да чака още, обаче, отец Рафаил е готов да се откаже от държавната помощ и сам да търси средства за укрепването на манастира по проекти и от дарения.