Държавата и обществото са в дълг към своята армия, коментира държавният глава

„През последните няколко години значително нараснаха изискванията към въоръжените сили, а бюджетът за отбрана, като процент от БВП, прогресивно намалява. Държавата и обществото са в дълг към своята армия. Независимо от това, процесът на трансформация не бива да спира, той трябва да се адаптира към реалностите на динамично изменящата се среда за сигурност”. Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, който в навечерието на армейския празник 6 май връчи пагоните на удостоените с висше военно звание генерали и адмирали, предаде БТА.

 

Модернизацията и хората - това са двата актуални ключови аспекта, гарантиращи изграждането на необходимите отбранителни способности и успеха на трансформацията като цяло”, посочи президентът Росен Плевнелиев.

 

„Това е признание и висока оценка за вашата досегашна дейност и за личните ви качества, посочи държавният глава. За модернизацията сме длъжни да впрегнем всички възможности, в това число сериозен допълнителен финансов ресурс от държавата, защото бюджетът на МО, такъв, какъвто е, не е достатъчен за мисията, която имаме за модернизация на Българската армия, каза президентът Плевнелиев. По думите му, държавата трябва да се фокусира и да отдаде допълнителен ресурс. Същевременно държавният глава изтъкна, че грижата за високоподготвените кадри е важна.

 

Той изтъкна качествата на висшите военни, техния принос за членството на България в НАТО, както и получените високи оценки от партньорите за приноса на армията и на българските офицери. Плевнелиев отново изтъкна важността на членството ни в Алианса като основна гаранция за сигурността, националния суверенитет и независимостта на страната. Президентът посочи, че изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и способна да изпълни поставените от държавното ръководство и от народа задачи, трябва да продължи и да бъде доведено до успешен край, съгласно приетите стратегически документи.