Гергьовденските тържества ще започнат във вторник точно в 9 часа сутринта

Гергьовденският парад ще започне утре точно в 9 часа сутринта. Ще участват всички родове войски на българската армия. Но тържествата започват още тази вечер с празничен концерт на военни оркестри, включително от чужбина.

 

Министърът на отбраната Ангел Найденов изнесе реч по време на музикалния парад на военните духови оркестри, посветен на Деня и храбростта и празник на Българската армия, в която каза: „В навечерието на тази светла дата – 6-ти май, бих искал да изразя благодарност, своята и на ръководството на Министерството на отбраната, за професионализма, труда и усилията, които полагат всички български военнослужещи и цивилни служители за гарантиране на сигурността и отбраната на страната - гордеем се с вас!"

 

Реч по време на празника в зала „Арена Армеец” изнесе и президентът Росен Плевнелиев. 6 оркестъра, сред които представители на Сърбия и Гърция, изпълниха химна на България, което до момента е прецедент в историята.

 

Хеликоптери летяха в небето над столицата, а проливният дъжд в София не пречи на генералната репетиция. В парада участваха военнослужещи от гвардията, сухопътните войски, флота, военновъздушните сили и за първи път - военни полицаи. Публика имаше и въпреки лошото време.

 

Андрей е на 7 години и много се вълнува от всичко, свързано с парада. Дори се опитва да заснеме с таблета си нещо като филм. За негово учудване обаче, все пак,  днес не участва цялата техника, както и президента. Дори знамената са свити. Това е репетиция. Но за малкия Андрей това не е проблем. А военните ни извършват последните си приготовления преди Георгьовден.

 

Разликата между генералната репетиция на 5 май  и истинския Георгьовски парад на 6-ти са само 20-те салюта, които ще направи артилерията.

 

Парадът, както е от няколко години, ще мине по площада от изток на запад, както е било в царски времена, а не на обратно, както е било при социализма. Което показва, че традицията е жива.