Това разкри пред Нова телевизия бивш надзирател, пожелал анонимност

Двама надзиратели пазят около 10-тина осъдени в затворническото общежитие в Бургас. Това разказа пред Нова телевизия бивш надзирател, пожелал анонимност.  

 

Вчера затворник в Бургас избяга. Това се случи само дни, след като от Централния софийски затвор избягаха други двама лишени от свобода.

 

Двама осъдени в Бургас, изтърпяващи леки присъди - Иван Гюров и Иван Радев, решават да избягат през оградата на общежитието. Единият от тях успява, а другият е заловен. В такива места се настаняват осъдени с по-леки присъди, режимът на охрана също е по-лек в сравнение със затворите.


 
Радев, който по непотвърдена информация излежава присъда за пласиране на дрога, помогнал на Гюров да преодолее високата ограда. Той самият не успял да се изкачи и затова бил заловен. В момента е затворен в изолатора на централния корпус в бургаския затвор. На свобода излиза само Гюров, който изтърпява ефективна присъда от 4 години за серия грабежи на бензиностанции. 


 
Снощи е събран целият наличен състав на Бургаския затвор. Около 23:00 часа на място пристига и новият директор на дирекция „Изтърпяване на наказанията”. 

 

Бивш надзирател в общежитието в Бургас разказа пред Нова телевизия, че охраната е недостатъчна. Доскоро имало само един надзирател, а от около година е назначен втори.

 

„На практика има един командир на отделение и един надзирател. Двама човека за около 100-тина затворници”, заяви бившият надзирател. Според него това е крайно недостатъчно като охрана, като се има предвид, че повечето от лишените от свобода са рецидивисти. 

 

Що се отнася до проверката, която се извършва в общежитието, бившият надзирател обясни, че затворниците са строени и се преброяват. „От 100 човека винаги някой може да направи опит да се скрие”, коментра мъжът.

 

Поредно бягство от затвораУязвими места имало  много.

 

Винаги могат да избягат или да отидат на работа и да не се върнат, защото те са без охрана, когато са на работното си място”, обясни бившият надзирател.

 

По думите му избягалият Гюров е проблемен затворник и не е бил за общежитие от открит тип. 

 

Специализирана комисия в затвора решава дали осъденият ще бъде настанен в по-свободни условия, или не, обясни дългогодишният директор на дирекция „Изпълнение на наказания” Петър Василев.

 

Повече по темата гледайте във видеата!

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си