На територията на Сърбия през последните 5 дни са евакуирани 31 873 души

НАСА публикува на своята интернет страница сателитни снимки от наводненията в Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия. На нея ясно се вижда наводнените райони, заснети от сателита "Аква” на 19 май. 

Още по темата

 

Наводнените места са в черен цвят, като ярко контрастират на зелената площ. Територията на държавите е обозначена с кафяво. За сравнение НАСА е качила и снимка на същото място през миналата година, когато нямаше природни стихии, пише БГНЕС.

 

На територията на Сърбия през последните пет дни поради катастрофалните наводнения са евакуирани 31 873 души. При природното бедствие са пострадали 2260 различни обекти, а за други 1763 има все още опасност от наводнения. 

 

Според официалната статистика 21 души са загинали. Няколко десетки хиляди хървати напуснаха домовете си поради катастрофалните наводнения в републиката. До момента са евакуирани близо 3000 души и над 8000 животни.

 

Наводненията в Босна отнеха живота на 17 души и предизвикаха огромни свлачища. Според тях е възможно при свлачищата да се изместят цели минни полета от войната през 1992 - 1995 г. Счита се, че броят на необезвредените мини е около 120 000.