Планът 2016-2030 предвижда нарастване на Брутния вътрешен продукт, без да се уточняват цифри

Куба изключва възможността за приватизация на предприятия преди 2030 г. по силата на план за развитие, които поддържа "обществената собственост върху средствата за производство", съобщава БГНЕС.

 

Планът 2016-2030, представен пред кабинета от вицепрезидента Марино Мулило, който отговаря за икономическите реформи, предвижда нарастване на Брутния вътрешен продукт, без да се уточняват цифри. Това нарастване ще позволи да се "гарантира развитието при социално равноправие и справедливост, да се запази обществената собственост върху средствата за производство и да се постигне ефикасен модел за социалистическо развитие", пише ежедневникът.

 

Според вицепрезидентът планът има за цел да поощри науката, технологиите, иновациите, възобновяемите енергийни източници, модернизиране на инфраструктурите и поддържане на демографския растеж. Икономическите реформи от 2011 година насам позволиха създаването на 450 000 независими работни места и 400 кооператива, чиято собственост обаче остава държавна. Държавният сектор продължава да е водещ с 90% от кубинската икономика.