Правителството трябва да подаде оставка, категоричен е водачът на евролистата на ГЕРБ

Европейските избори у нас бяха „голям тест за българското общество - доколко може да бъде измамено и купено. Горд съм, че то го издържа”. Това заяви Томислав Дончев, лидер на евролистата на ГЕРБ, партията спечелила най-много гласове в неделя. Коментарът му в „Здравей, България” идва на фона на многобройните сигнали по време на кампанията за купуване на гласове и опити за контролиран вот.

Още по темата

 

Случаят в Бобов дол е само част от картината, смята Дончев. „Има населени места в страната, където ситуацията е много по-сериозна. Има места, където, ако си позволиш да мислиш неправилно - не ти изкупуват млякото, тютюна, не ти пускат животните на паша”.

 

„Коалиционната формация, която управлява в момента, го прави абсолютно нелегитимно от морална и политическа гледна точка и ако не беше „Костинброд”, тя нямаше да има никакъв шанс”, смята бившият министър за еврофондовете от кабинета на Бойко Борисов.

 

„Четейки резултатите от тези избори – първото и най-правилно от политическа гледна точка, действие е правителството да внесе оставката си в деловодството на Народното събрание. Ясно е, че този резултат не може да предизвика предсрочни избори, но в политиката трябва да има морал”, посочи бъдещият евродепутат.

 

Според Дончев властовата конфигурация в момента е най-голямата поука, че ако чисто математически се сглобява нещо и води до възможност да управляваш, това не означава, че подобно управление е легитимно.

 

„Към момента не виждам общи принципи с Движението за права и свободи”, заяви представителят на ГЕРБ. По думите му, ако резултатът беше от парламентарни, а не европейски, избори, сближаването с ДПС щеше да е възможно, но нямаше да е логично. От безпринципни конфигурации губят всички, предупреди депутатът от опозицията. Според Томислав Дончев няма тема, която да не може да бъде коментирана, но взаимодействие с ДПС в момента би противоречало на общи принципи.

 

„За г-н Делян Пеевски участието в тези избори беше въпрос на лична реабилитация”, каза още представителят на десницата, но добави: „Дали тя се случи е съвсем друг въпрос”.

 

Целия разговор с Томислав Дончев можете да проследите във видеото.