По дебитните карти може да се трупа и лихва - тя може и да е минимална около 0,2 на сто

Управляваме ли правилно парите си в дебитните карти? Много от българите не знаят колко им струва ползването на картата или пък как да я защитят.


40 от всеки 100 души оказва се не знаят каква такса плащат при теглене от банкомат. Тя варира от 20 стотинки до над 1 лев. Всеки пети не е нясно и за това, че може да има месечна такса за поддържане на сметката. А тя може и да е 0.00 лв. Но може да достигне 1,50 лева.


По дебитните карти може да се трупа и лихва - тя може и да е минимална около 0,2 на сто, при това за година, но може и да достигне 2%. С тези пари можем да покрием предните такси, ако управляваме сметката си умно. Какво още не знаем?


Източването на дребни суми от картата ни може да се окаже по-неприятно, отколкото ако ни ужилят с хиляди. Така 36 лева годишно гарантират възстановяването и на суми под 300 лева.
Семейство Динчеви за пръв път чуват за този тип застраховка.


„Бихте ли давали по 3 лв. на месец. - Защо не, 3 лева са много по-малко от 200 лева”, обясни Александра Динчева.


Александра и Даниел, обаче, са сред онези българи, които не искат парите им да минават през карта. Заплатата си Даниел взима на ръка.  


Често българите не знаят, че пластмасата в джоба може да повиши доходите им.


„По-разумнтото управление на парите наистина може да доведе до спестяване от 20-30-50 лева, ако хората точно си оптимизират кога теглят или какви отстъпки използват”, пояснява финансовият анализатор Деян Василев.


И още нещо интересно, добре е да проверяваме дали наистина когато плащаме на ПОС-терминали не ни взимат пари. Такова е общото мнение, но се оказва че има случаи да се налага такса от 20 или 50 стотинки. Ако купувате хляб това може да се окажат цели 50% от сумата.


Повече по темата гледайте във видеото.