Земеделските производители все още не могат да ползват ваучерите си за гориво

На 1-ви юни ви запознахме с абсурдния казус, пред който са изправени 70 000 земеделски производители. Припомняме ви – преди евроизборите, те са получили ваучери за гориво, които сега не могат да ползват. Така на практика се оказва, че преференцията, която държавата обеща на фермерите остана само върху лист хартия. Причината, по думите на председателя на Асоциацията на зърнопроизводителите, е, че доставчиците на гориво се страхуват от фалшификации. 
 
„Няма почти никакво раздвижване до този момент. Абсолютно всички земеделски производители не могат да се възползват от предоставената помощ – това заяви за „Събуди се” седмица по-късно председателят на зърнопроизводителите Румяна Ангелова. 
 
По нейни думи, докато този път Министерството на земеделието си е спазило обещанието, Министерство на финансите не си е свършило докрай работата
 
Комуникацията и указанията са на никаква степен. Постоянно има проблеми, недоизясняване. Всички  неща, които трябваше да бъдат разиграни преди да стартира кампанията, явно не са. Сега и доставчици, и митници се притесняват да вземат този ваучер за гориво”, категорична е Румяна Ангелова.
 
Според председателя на зърнопроизводителите, финансовото министерство не си е свършило работата, защото опасенията са, че ваучерите лесно могат да бъдат фалшифицирани, както и заради това, че доставчиците трябва да чакат два месеца този ваучер да бъде проверен, за да могат да си получат средствата.   
 
От своя страна, председателят на Българската петролна и газова асоциация - Андрей Делчев, обясни, че не двата месеца изчакване са проблемът:
 
„Всеки търговец би изчакал този срок. Проблемът е, че рискът от фалшификации остава у търговците. Въпросът е, че когато ние вземем ваучерите, не можем да проверим защитите. Би трябвало рискът от фалшификации да остава при държавата, но тя казва, че рискът остава при търговеца.”
 
 
Той обясни, че в данъчните складове се продават горива без никакъв проблем. Председателят на Българската петролна и газова асоциация допълни още, че големите земеделски производители вероятно са облагодетелствани, защото те са познати и купуват по-големи количества. 
 
„Решението дали да продават или не на бензиностанциите си, е на всяка фирма. Всяка фирма преценява дали да направи този оборот, но повечето от тях се въздържат”, коментира още Делчев.
 
Според Румяна Ангелова проблемът е всеобщ и не става въпрос за малки и за големи производители. 
 
„До момента са единични случаите, при които някой от колегите си е закупил гориво с ваучери”, допълня тя.
 
Зърнопроизводителите са категорични, че при всички случаи ще се възпрепятства жътвената кампания, тъй като повечето нямат средства да продължат заради тежките агроусловия. 
 
Още по темата гледайте във видеото.
 
Репортер: Биляна Борисова