Предстои създаването на подобна брошура и за други групи от населението, както и въвеждането на обучение в училище

Информационна брошура за финансово ограмотяване на пенсионерите е създадена от специалисти от УНСС, съобщи премиерът Пламен Орешарски при откриването на конференция, посветена на финансовата култура и защитата на потребителите в тази сфера.
Орешарски съобщи, че предстои създаването на подобна брошура и за други групи от населението, както и въвеждането на обучение в училище.

 

Брошурата за пенсионери цели подобряване на финансовите им познания, предпазване от измами и злоупотреби и разширяване на достъпа до финансови услуги, каза министър-председателят.

 

Предстои издаването и на брошури за младежите, завършващи училище, за задлъжнели домакинства и други.

 

„За да защитят правата си, потребителите трябва да бъдат по-добре информирани за тях. Сред причините за задължаването и свръхзадължаването е ниската степен на финансова грамотност”, посочи Орешарски. Той акцентира върху това, че една от причините за кризата в световен мащаб е и неразбирането от страна на потребителите на някои финансови услуги и инструменти, а загубата на доверието на потребителите във финансовата система е задълбочила кризата.

 

Еврокомисарят Невен Мимица обясни, че откакто е поел поста защитата на потребителя е приоритет в дневния му ред. Мимица също коментира финансовата криза, която според него е започнала поради неадекватно кредитиране на потребителите. Има празноти във финансовата грамотност на гражданите. Кредитиращата институция трябва да предоставя на потребителя стандартен документ, който да казва за рисковете и възможностите, обясни еврокомисарят. И допълни, че получателят на кредит трябва да има защита, когато се затрудни да изплаща задълженията си.