Внесените промени предвиждат да има глоба за негласувалите

Независимият депутат Румен Йончев внесе от името на "България без цензура" промени в Изборния кодекс, които да регламентират задължително гласуване.

 

Измененията в текста могат да бъдат направени преди предсрочните избори и не нарушават Конституцията, мотивира се народният представител.

 

Внесените промени предвиждат да има глоба за негласувалите. Тя да бъде от 10 лева до 50 лева при първо нарушение, а при повторно и следващо - от 50 до 100 лева. Санкцията няма да се прилага към хората, навършили 70 години, както и за онези, които са с намалена работоспособност над 50%. 

 

Няма да се глобяват и сънародниците ни в чужбина. Живеещите зад граница ще доказват невъзможността си да се явят пред урните с адресна регистрация. Същото се отнася и за хора с двигателни проблеми и тежки заболявания. 

 

Гласувалите пък ще се ползват с 5 на сто отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация. 

 

Освен за промени в Изборното законодателство "България без цензура" настоява още и за консултации при президента. На тях трябва да бъдат включени представители на всички политически сили, които успяха да се преборят и да излъчат свои представители в Брюксел на евровота.