Според него едно право не може да се превърне в задължение

Задължителният вот ще навреди на ДПС. Той ще навреди на политическата система и няма да излекува нито един порок, а ще го задълбочи”, каза на влизане в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан. 

 

Според него, ако се въведе задължително гласуване, което най-вероятно ще се случи, сметките са доста грешни. „Едно право не може да се превърне в задължение”, добави той.

 

„Това е нечестно спрямо българските граждани, защото ако те не припознаят никого в техните позиции, как ще гласуват за някого?”, попита Местан. 

 

Според него мотивът за задължителното гласуване, че той ще доведе до по-висока легитимност на представителните власти, е циничен. „Ако имаме проблем със своята представителност и предвид ниската избирателна активност, тя не е висока, на първо място трябва да търсим причината в нас самите, да реформираме себе си и партиите си, за да ги направим по-атрактивни, по-ефективни, да спечелим доверието на гражданите и това да доведе до по-висока избирателна активност,а оттам и до по-висока представителност”, каза лидерът на ДПС. 

 

Относно вчерашната среща в кабинета на председателя на парламента Михаил Миков между БСП и ДПС, той заяви, че е много важно да се опитат да постигнат съгласие. „Ще отидем с тази нагласа при държавния глава. ДПС, в тази нелека ситуация, ще бъде фактор, който да спомогне за определяне на дата за предсрочни избори”, допълни той.  

 

Целия разговор гледайте във видеото.